Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Najvyšší kontrolný úrad si posvietil na riadenie pandémie: Zlyhala vláda? Na toto štát nebol pripravený!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Pavel Neubauer, nku.gov.sk)

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad vykonal v súvislosti s pandémiou viaceré kontroly a analýzy. Z nich podľa NKÚ vyplýva, že je nevyhnutné zmeniť legislatívu a jasne definovať práva a povinnosti všetkých aktérov počas mimoriadnych situácií, aby neskôr neboli vystavovaní riziku trestnoprávneho konania. Výsledky kontroly okrem iného ukázali, že štát nemal systém krízového riadenia.

archívne video

Minister financií Igor Matovič oznámil veľké uvoľňovanie opatrení, čierne okresy zmizli (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

NKÚ doteraz vykonal päť kontrol a tri analýzy zamerané na riadenie pandémie a zabezpečenie potrebného materiálu, podnikateľskú sféru, školstvo aj samosprávu. Na základe kontrol úrad vypracoval súhrnnú správu, ktorú poslal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD), predsedovi parlamentného zdravotníckeho výboru Vladimírovi Balážovi (Smer-SD), hlavnej hygieničke Tatiane Červeňovej či vedeniu samosprávnych združení.

Zo zistení vyplývajú problémy spojené s efektívnosťou, hospodárnosťou a účelnosťou použitia financií počas pandémie. „Po prvej vlne pandémie neboli napriek upozorneniam prijaté také opatrenia, aby boli reakcie pri druhej vlne pružnejšie. Problémy pretrvávali v Správe štátnych hmotných rezerv, Bezpečnostnej rade, ale aj v Pandemickej komisii,“ upozornil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Šéf kontrolórov zároveň pripomína, že „mimoriadnu situáciu Slovensko zvládlo vďaka aktívnemu nasadeniu samospráv a väčšinu zodpovednosti prebrali hygienici a lekári."

Ľubomír Andrassy
Zobraziť galériu (4)
Ľubomír Andrassy  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Výsledky sa počítajú a hoci Slovensko malo vládu v ktorej nebol žiadny minister, ktorý by predtým bol ministrom, tak sme mali lepšie výsledky ako Maďarsko alebo Česká republika,“ povedal pre RTVS expremiér Igor Matovič.

Štát nebol pripravený

Kontrola národnej autority pre externú kontrolu už pred pandémiou odhalila v systéme ochrany pred infekčnými chorobami koncepčné, procesné a legislatívne nedostatky. Tie sa následne výrazne prejavili v čase pandémie, keď sa ukázala slabá elektronizácia systému, chýbali funkčné registre a databázy, ale aj prepojenie na Národné centrum zdravotníckych informácií.

Analýza cien zdravotníckych pomôcok priniesla informáciu, že od roku 2008 do roku 2020 nebola v rámci Slovenska identifikovaná potreba žiadneho orgánu krízového riadenia doplniť pohotovostné zásoby o vybrané zdravotnícke pomôcky. Kontrolný úrad vtedy odporúčal koordinovať celoslovenskú databázu zdravotníckych pomôcok v rámci jednotlivých subjektov krízového riadenia, pričom zdôraznil potrebu „3 D“ - dostupnosť v systéme, disponibilitu v rezervách a distribúciu v kríze. 

Najvyšší kontrolný úrad si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nku.gov.sk)

Pri kontrole Správy štátnych hmotných rezerv v roku 2020 dospela národná autorita pre externú kontrolu k záveru, že kompetencie a procesy v tejto inštitúcii neboli nastavené správne a účinne. „Správa štátnych hmotných rezerv nebola schopná vyskladniť zásoby, o ktorých použití rozhodla. Tento závažný nedostatok bol spôsobený nedostatočne nastavenými internými procesmi, najmä absenciou centrálneho informačného systému a rozhodnutím obmedziť funkcionality ekonomického informačného systému svojím skladom,“ pripomenul šéf národných kontrolórov. 

Pri pomoci podnikateľom chýbal zastrešujúci koordinačný orgán

Z kontroly vyplynulo, že pri schvaľovaní a prerozdeľovaní pomoci naprieč viacerými rezortami chýbal zastrešujúci koordinačný orgán Covid-pomoci, ktorý by usmerňoval poskytovateľov pomoci a zjednotil postupy. Informačné systémy rezortov neboli prepojené. Neexistoval jednotný register žiadateľov o podporu, ku ktorému by mali prístup zainteresované ministerstvá.

"Štát nebol pripravený na masívne a rýchle vyplácanie finančnej pomoci, ale na druhej strane je pozitívom transparentnosť samotného procesu poskytovania pomoci, ako aj jej administratívna nenáročnosť,“ zdôraznil Ľ. Andrassy. Z následnej analýzy k programu Prvej pomoci pre podnikateľov vyplynulo, že z celkovej poskytnutej pomoci počas pandémie vo výške takmer 2,5 mld. eur sa viac ako 71 % využilo na udržanie svojich zamestnancov a zvyšok čerpali samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). 

Najvyšší kontrolný úrad si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nku.gov.sk)

NKÚ kontroluje aj nákup vakcín

Aktuálne NKÚ finišuje s kontrolou nákupu, skladovania a likvidácie vakcín proti ochoreniu COVID-19. Výsledky tejto kontroly zašle nielen slovenským štátnym inštitúciám, ale aj Európskemu dvoru audítorov a Európskemu parlamentu. Analytici NKÚ sa tiež začali venovať zberu údajov o výdavkoch na mobilné odberové miesta, tzv. MOM-ky. Na základe rizikovej analýzy sa rozhodne o prípadnej kontrole. 

Viac o téme: Najvyšší kontrolný úradCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu